Kiertopajat: Metalli


Metallipaja alkoi perjantaina 1.9. tilojen ja mahdollisuuksien sekä muiden opiskelijoiden töiden esittelyllä, koska aikaa ei ollut kovin paljon. Tehtäväksi saimme suunnitella seuraavalle kerralle valmiiksi jonkinlaisen kynttilätelineen tai pöytä- tai seinäkoristeen pääasiallisesti pellistä.

Koska lohikäärmeet ovat lähellä sydäntäni ja se sopi tuliteemaan, sain ajatuksen lohikäärmeestä, jonka suuhun kynttilä laitettaisiin. Suunnittelin sitä ensin pöydälle laitettavaksi mutta tulin siihen tulokseen, ettei minulla ole tarpeeksi pöytätilaa joten muutin suunnitelman seinälle laitettavaksi.

Ensimmäinen luonnos.
Luonnos piirrettynä oikeaan
kokoon ja valmiiksi irti leikattuna.





















Ti 5.9. Paja alkoi kunnolla ja lähdettiin toteuttamaan suunnitelmia.

Ensimmäinen vaihe oli hankkia sopiva pala peltiä ja piirtää muodot
siihen tussilla. Kaikki tarviteani osat eivät vielä ole tässä kuvassa.

Huomio kaavojen piirtämisestä eri aloilla: puun syiden suunnan kanssa on oltava tarkkana, jotta työstä tulee kestävä, kankaiden kanssa pitää huomioiden mahdollisesti oikea puoli ja neuleen suunta, mutta peltiä työstäessä käytännössä riittää, että palaset ylipäätään ovat olemassa.

Leikkasin palat irti hyödyntäen eri kokoisia metallileikkureita laajoihin 
kaariin, missä niitä pystyi käyttämään. Pääsin myös tutustumaan
kerralla kunnolla plasmaleikkuriin, sillä leikkasin sillä kädet, pään ja selän kaaret. 

Palojen leikkaamisen jälkeen aloitin tiistaina taivuttamaan vartaloa pakottimella oikeaan muotoonsa.

Ke 6.9. Palojen taivuttaminen jatkui ja käytin avuksi muun muassa palloalasinta sekä käden kääntämiseen pihtejä ja ruuvipenkkiä.

Lähikuva lohikäärmeen kädestä taivutettuna. Tarkoituksena
on että siihen voi ripustaa esimerkiksi avaimet näkyville.
(että ne muistaa ottaa mukaan)


Sain kaikki muutkin palat taivutettua ja laitoin ne teipilä yhteen varsinaisen kynttiläalustan koon mallaamista varten. Minulle oli jäänyt huono muisto pakottimesta, sillä se taivutti vartaloa joka suunnasta vaikka vain sen kehon mukaisesti olisi riittänyt, joten en käyttänyt sitä pään taivuttamiseen. Ajattelin että on yksinkertaisempaa taivuttaa se käsin vasaralla, kun sitä tarvitsi taivuttaa niin vähän.


Suunnittelin ja muotoilin keskiviikkona myös itse kynttilätelineen, joka liittäisi koko työn kasaan hitsausvaiheessa.

To 7.9. Viimeinen päivä aikaa tehdä ja olen jo ehtinyt tuntea lievää epätoivoa saanko työtä edes kasaan. Pääsin kuitenkin hitsaamaan ja muutaman harjoituksen jälkeen sain vartalon onnistuneesti kasaan. Aina välillä en päässyt hitsaamaan joten käsittelin vartalon pinnan kulmahiomakoneella sillä aikaa.

Tässä vartalo on kasassa ja näkyy millainen pinta koneella tulee.

Lopulta sain kuin sainkin koko otuksen kasaan jopa melko siistein hitsauksin. Vartaloa taustalevyyn hitsatessa vartalon peltiin tuli pari reikää, koska taustalevy oli sen verran paksumpaa, mutta saatuani ohjeet kuinka koloja voi paikata sain nekin tyydyttävästi umpeen. 



Torstain lopuksi kasasimme kiertopajojen töistä näyttelyn, johon halusin lohikäärmeeni esille vaikka se ei olekaan vielä pintakäsittelyltään valmis. Jäljellä on vielä ainakin hiomista ja mahdollisesti värjäystä.


Kuvissa näkyy taustalevy, jossa olevista rei'istä tuote laitetaan seinälle. Näyttelyssä se ei aivan ole oikeassa asennossa, sillä emme voineet ruuvata sitä koulun seinään kiinni.

Kaiken kaikkiaan olen ylpeä että sain suunnitelmani onnistumaan, vaikka siinä onkin vielä tekemistä. Saanpahan syyn loikkia alojen välillä ja tutustua niihin monipuolisemmin. :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Korsetti? Steampunk!

Maskotti

Neulospaita