Essuja

Saimme tehtäväksi tehdä koululle myyntiin tulevat essut, aikuisten ja lasten. Aloitimme suunnittelun ideoimalla ornamentteja lehtileikkeiden avulla.

Aluksi minulla ei ollut sen tarkempaa suunnitelmaa, ideana oli vain että lasten
essuun tulisi kukkia ja aikuisten essuun jonkinlainen ruoka-aihe. 

Piirsin ottamastani kukan kuvasta viivaversion, sillä halusin jotain vähän
erilaista kuin tavalliset kukat. Paperilla on myös muita suunnittelemiani
kukkia, sekä sydänkäyrään pohjautuva kuvio, joka oli ruoanlaittoaiheen jalostusta.

Sydänkäyräkuvion keksittyäni päätin, että siitä tulisi aikuisten essun perusta ja piirsin suunnitelman siitä sekä lasten essusta. Suunittelin myös värjääväni essun pohjan kirjavaksi. Tulin myös siihen tulokseen, että viivakukka on liian monimutkainen tehdä tähän väliin joten jätin sen pois lasten essusta.

Kuvien laatu on kamala, mutta niistä saa vähän käsitystä siitä millaiset suunnitelmat alunperin olivat. Vasemmalla ensimmäiset suunnitelmat, oikealla lasten essun muokattu suunnitelma painokuvioiden testaamisen jälkeen.

Vasemmalta oikealle: ensimmäinen piirros lasten essun isosta kukasta, toinen piirros ja sen pohjalta tehty sabluuna kokeiluja varten ja oikealla tietokoneella tehty mahdollisimman symmetriseksi hiottu kukka.

Lisää koneella suunniteltuja kuvioita. Aikuisten essun kuviot palasina, koska
en tiennyt minkä kokoiset välit niillä pitää olla ja sain ne tulostelttua järkevästi osissa.

Ensimmäisten suunnitelmien ja painokuvioiden suunnittelun ja kalvolle siirtämisen jälkeen pääsimme kokeilemaan painamista Marin johdolla. Tarkoituksena oli hakea vähän tuntumaa painamiseen ja nähdä miltä kuviot oikeasti näyttävät kankaalla.

Sekalainen kokoelma kuvioiden kokeilua. Suurin osa tehty superlonilla tuputtamalla, sinisen sydänkäyrän kanssa kokeilin käyttää seulaa ja muovilastaa. Ajattelin lasten essun kankaaksi farkkukangasta ja aluksi suunnittelin sen väreiksi sinistä ja oranssia. Myöhemmin tein lisää testejä ja päädyin kuitenkin antamaan sille vähän räväkämmän sävyn lilalla ja mustalla.

Jossain välissä tehty taskun koon ja muodon kokeilu paperikaavan avulla.
Kiinnitin nuppineuloilla taskun ja kangaskaistaleen merkkaamaan välinelenkkejä.

Aikuisten essun kangas leikattuna, sen päälle
mallattuna kuvio ja valmiiksi silitetty tasku.
Kuvioiden testailun jäkeen ja yhteydessä valitsin kankaat, valkoisen puuvillakankaan aikuisten essua varten ja farkkukankaan lasten essuun. Saumojen ja muiden teknisten ratkaisujen sunnittelun jälkeen pääsin painamaan lopulta varsinaiset kankaat.















Aikuisten essun pohjakankaan värjäys. Värjätty ruiskuvärjäysmenetelmällä ja päälle mallattu taskua ja välinelenkkejä nähdäkseni tarvtseeko minun värjätä taskua vai toimiiko se valkoisena. Aloitin värjäyksen keltaisesta ja lisäsin vähän sinistä kerrallaan, jotta roiskeet muuttuivat vihreän kautta sinisenvihreäksi. Pohjasta tuli sellainen kuin harjoittelun jälkeen toivoinkin.

Lasten essun värjäykset valmiina. Ylimpänä näykyy aikaisemmin tekemäni
kokeilu, jonka ompelin nauhaksi nähdäkseni onko se sopivan paksuinen.


Seuraava vaihe olikin lasten essun ompelu. Vasemmalla näkyy ommeltuna niskahihna ja tasku, jonka reunan käänsin ulospäin jotta saisin kankaan vaalean toisen puolen näkyviin. Solmimishihnat tulisivat myös nurja puoli ulospäin käännettynä. Oikealla on niskahihnan pää jossa näkyy hyvin mustat ompeleet ja se kuinka ompelin sauman keskelle. Käytin mustaa ompelulankaa pienenä yksityiskohtana.



Aikuisten essun kuvion suunnittelu koneella oli yllättävän helppoa kun pääsin kunnolla vauhtiin. Sabluunan tekeminen siitä olikin sitten hyvin rasittavaa ja siinä meni melko kauan, mutta sain sen kuitenkin lopulta tehtyä ja painettua kuvion.

Suunnittelin alemman kuvion välejä
asettelemalla kuviot essun päälle.
Vihdoinkin kankaalla! Tässä kuvassa näkyy vielä pienet välit siinä
missä sabluunassa oli siltoja että puoliskot pysyvät kasassa. Maalasin
ne umpeen ohuella pensselillä jotta viiva olisi jatkuva.














Tosin ennen kuin sain kuviot kankaalle tahrasin essun yläosan mustalla... Onneksi se lähti kuitenkin lähes kokonaan pesemällä kun maali ei ollut vielä kuivunut. Lisäksi kankaan kuviointi auttaa jälkeä häviämään jos ei tarkalleen osaa etsiä.



Samalla painatuskerralla painoin myös lastenessun viimeiset kuviot paikalleen.
Vasemmalla yläosan kuvio ja oikealla alaosan kuvio.

Lopulta pääsin ompelemaan myös aikuisten essun. Ompelin solmimishihnat ja välinelenkin ja jatkoin niiden kiinnitykseen.

Vasemmalla on tapa jolla kiinnitin niskahihnan essuun. Essun yläosan käänsin samaan tyyliin kuin taskun suun eli taittamalla ulkovärän oikealle puolelle ja sisavaran nurjalle sekä ompelemalla saumanvaran kohdalta kiinni. Toisena vasemmalta solmimisnauhojen kiinni ompelu, myös taskunsuun tyylillä, koska tykästyin siihen miten siisti reunasta tuli sillä tavalla. Seuraavana lähikuva säädettävästä olkahihnasta. Napinläpien ompelu onnistui harjoittelun jälkeen muuten hyvin, mutta ompeleet menivät parissa kohtaa päällekäin, joten lanka katkesi napinläpeä avatessa parissa kohtaa. Oikealla valmis essu pöydällä. Vielä viimeisen virheen tein, kun taskua kiinnittäessä unohdin ommella taskunsuun tikkauksen ennen kuin ompelin sen essuun, joten minun piti purkaa se ja ommella uudestaan kiinni.


Lasten essun nappi. Tein napista
päällystetyn napin koska se sopi essun
tyyliin. Myös väri on mietitty, kuvio
napissa olisi ollut liikaa, kun taas
tumma sopii vaalean hihnan ja
kuvioiden keskelle.
Lasten essun niskahihnan kiinnitys. Ompelin sen kiinni hyvin
samaan tyyliin kuin hihnan aikuisten essuun, koska sen
toiselle puolelle tekemä kuvio sopi essuun hyvin.














Lasten essun napinläpien tekeminen onnistui paremmin kuin aikuisten, ommelten väliin jäi riittävä tila napinläven avaamiselle. Uskoisin, että se johtui suureksi osaksi kankaasta, sillä ompelukone tuntui kulkevan paremmin farkkukankaalla kuin toisen essun kankaalla.






Ja alla on molemmat essut valmiina! Molemmissa on solmittavat nauhat ja napilla säädettävä niskalenkki. Lasten essusta tuli suurehko, koska en oikein tiennyt minkä ikäiselle lapselle olisin sen suunnitellut, joten se on ennemminkin nuorten kuin lasten essu. Olen tyytyväinen lopputulokseen molempien kohdalla muuten, mutta aikuisten essun napinlävet hieman häiritsevät.

Alkuperäisiin suunnitelmiin verrattuna essut pysyivät melko samana. Aikuisten essussa on vähän vähemmän värejä kuin aivan alunperin ajattelin, mutta lasten essu muuttui vähän enemmän. Muoto ja kuviointi ovat erilaiset ja olin suunnitellut kuvioivani myös solmimishihnat, mutta kaikki ei toiminut niin hyvin kuin halusin. Muutin kuitenkin kaikkea mielestäni parempaan suuntaan, joten olen tyytyväinen muutokseen.





























Teimme työn yhteydessä myös kansion, jonne käytännössä keräsimme kaikki mahdolliset tiedot ompelutyöstä, sekä laskimme hinnan töille työtuntien, materiaalien ynnä muun kautta. Laskemalla hinnoista tuli valtavat, 80 euroa aikuisten ja 70 euroa lasten essusta, muun muassa siksi että työtunteja on näin alkuvaihessa niin paljon. Netistä vertailemalla päädyin hintoihin 25 ja 20 euroa ja hoito-ohje ja hintalapun teon jälkeen essut pääsevät myyntiin.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Maskotti

Neulospaita

Korsetti? Steampunk!