Kesäpaita

Pidän kauluspaidoista. Halusin myös käyttää lisää pitsiä, jota käytin jo hameeseen ja halusin kokeilla tehdä siitä hihat, joten tuloksena syntyi kauluspaita pitsihihoilla. Pidin myös koululla olleesta lilaruudullisesta harjoituskankaasta ja se yhdistyi luonnollisesti mustaan pitsiin, joten suunnitelmani kesäpaidaksi oli valmis.

(Hyvin vaalea) luonnokseni kauluspaidasta, miehusta ja
hihansuut olisivat siis samaa kangasta, hihat pitsiä ja hieman
väljät. Tässä kuvassa en ollut vielä täysin selvillä esimerkiksi
nappilistan alareunan rakenteesta, joten se ei vastaa lopullista
tuotetta.

Koululla oli valmiita paidan kaavoja ja koska aikaa ei ollut liikaa eikä paidan
ollut tarkoituskaan olla täysin istuva, otin niistä mahdollisimman oman kokoiseni
kaavan.

En halunut muotolaskosta olkapäältä alas, joten siirsin sen
sivuun haluamalleni kohdalle.

Pengottuani koulun esimerkkilaatiokoita löysin hihan, jota halusin kokeilla. Lisäsin siihen vielä kolmiomaisen reunan, niin se sopi paitani tyyliin mainiosti. Oikealla alhaalla palat erillään ja näkyy että poimutin hihansuun poimutuslangan avulla. Hihansuu on myös vahvistettu tukikankaalla ja hiha tulee yhdellä napilla kiinni.

Luonnollisesti harjoittelin myös kauluksen ennen varsinaista paitaa. Tämä kaulus on tehty koulun valmiiden kaavojen pohjalta, ja kirjan ja koulun ohjeita noudattaen. Sain sen tehtyä, vaikka en ehkä ihan sisäistänytkään miten kaulus kaavoitetaan, mistä mikäkin pituus tarkallen tulee ja millainen kulma kauluksen reunoissa toimii ja näyttää hyvältä. Tämä jäi vähän harmittamaan minua, mutta ajattelin perehtyä siihen joskus toiste. Kauluksesta tuli melko pieni, joten suurensin sitä omaan paitaani vähän sen mukaan mikä tuntui hyvältä. Halusin kauluksesta myös näyttävämmän, joten muutin etuosan kulmaa vähän terävämmäksi.

Kankaat leikattuna valmiina ommeltavaksi!

Lähikuvia nappilistan alaosan rakenteesta. Halusin tehdä nappilistan taittamalla samasta kankaasta, joten alaosan rakenne piti miettiä tarkkaan. Lopulta päädyin leikkaamaan sitä pätkän halki (vasemmalla), jotta sen sai taitettua siististi nurjalle puolelle (ylhäällä ). Alhaalla lopullinen muoto tikattuna kiinni. Tämänkin kokeilin ensin harjoituskankaalla, mutta siitä ei ollut kuvia työvaiheesta.

Kaulus ennen kuin se on ommeltu lopullisesti kiinni. Kauluksessa on myös
tietysti tukikangasta, jotta se pysyy ryhdikkäänä eikä lerpata.

Välivaihe ennen kuin hihojen saumat ja sivusaumat on ommeltu.

Hihojen ompeleminen oli mielenkiintoista. Pitsin venymisen estämiseksi kaikki oli harsittava kiinni ja etenkin pyöriöitä ommellessa piti olla erityisen huolellinen, ettei kangas taittunut väärästä kohtaa ompeleen alle. Tämän kuvan jälkeen avasin pyöriön vielä yläosastaan, sillä olkapää meni vähän liian pitkälle ja olkasaumaa piti lyhentää. Muuten olin ulkonäkyyn ja kauluksen terävyyteen ihan tyytyväinen.














Loppujen lopuksi hihat kapenivat testikappaleestani niin paljon,
että jopa poimutuslangan käyttäminen oli vaikeaa, joten asetin
pitsin hihansuuhun nuppineulojen avulla, jolloin poimut
asettuivat tasaisemmin. 

Viimeisenä muttei vähäisempänä piti valita napit. alunperin ajattelin kiiltäviä nappeja,
mutta ne eivät käyneetkään lopulliseen tyyliin niin hyvin kuin luulin, joten päädyin
kuvassa keskellä näkyvään mattapintaiseen kaksireikäiseen nappiin.

Valmis! Tausta on vähän mitä on koska ajallisista syistä kuvasin paidan kotona. Olen kuitenkin tyytyväinen lopputulokseen, vaikka täysin kiinni laitettuna kaulus ei asetukaan aivan täydellisesti ja alunperin ajattelin, että hihoissa olisi vähän enemmän ylimääräistä pituudessa ja leveydessä.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

The Valon yö -projekti

Korsetti? Steampunk!

Nyörisukat